Ardaf are un nou actionar semnificativ, cu 15,87% din titlurile companiei


Data: 09.01.2007

In urma recentei majorari de capital a societatii de asigurari Ardaf, compania are un nou actionar semnificativ, persoana fizica, ce detine 15,87% din titlurile companiei, anterior majorarii detinand doar 0,01%, a declarat administratorul special al Ardaf, Radu Cocea.


`Majorarea de capital de la Ardaf a produs cateva modificari in actionariatul companiei, cea mai importanta fiind cea a aparitiei unui nou actionar semnificativ, persoana fizica. Respectivul actionar detinea doar 0,01% din titlurile companiei, iar in urma subscrierii la majorarea de capital de 100 milioane lei de la Ardaf, a ajuns sa controleze 15,87% din actiunile societatii. Prefer sa nu dau publicitatii, deocamdata, numele noului actionar semnificativ, pentru a evita anumite susceptibilitati care ar putea aparea`, a spus avocat Radu Cocea, citat de NewsIn.

`Alte modificari in actionariatul Ardaf sunt reducerea pachetului de actiuni detinut la companie de catre Raiffeisen Zentralbank, de la 19,93% la 7,67% din titluri, reducerea pachetului Clairmont Holding Limited, de la 10,17% la 3,9% si cresterea pachetului detinut de Leo Overseas Ltd, de la 2,02% la 3,32%. O alta persoana fizica si-a marit detinerea la Ardaf, de la 0,01% la 3,09%, iar micii actionari ai companiei si-au redus participatia colectiva, de la 11,67% la 9,94%. tin sa precizez ca acestea sunt, deocamdata, cifre relative si care ar putea suferi usoare modificari in zilele urmatoare, pana la finalizarea centralizarii subscrierilor`, a adaugat Radu Cocea.

`Tender SA si-a mentinut pachetul de 56,19% din actiunile Ardaf, atat cat detinea si inainte de majorarea de capital`, a precizat administratorul special al Ardaf. Anterior majorarii de capital, actionariatul Ardaf era format din Tender SA, cu 56,19% din actiuni, Raiffeisen Zentralbank, 19,93%, si Clairmont Holding Limited, 10,17%.

`Surplusul de subscriere la majorarea de capital de la Ardaf a fost de 23,01 milioane lei, bani care vor fi restituiti. in urmatoarele zile, ma voi ocupa de modificarea actului constitutiv al Ardaf, modificare care va trebui sa primeasca avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si va trebui inregistrata la Registrul Comertului si la Monitorul Oficial. Apoi, contul in care sunt depozitati banii proveniti din majorarea de capital, de la Raiffeisen Bank, va fi deblocat si Ardaf va putea sa inceapa sa isi onoreze obligatiile, in primul rand cele fata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si fata de asiguratori. Mai sunt si cateva restante, nesemnificative, la bugetele de stat`, a mai spus Radu Cocea.

Potrivit lui Radu Cocea, datoriile Ardaf se ridica la suma de aproape 70 milioane lei, din care 30 milioane lei reprezinta obligatii pe termen scurt. Societatea de asigurari Ardaf va fi scoasa din procedura de redresare financiara, prin administrare speciala, la jumatatea lunii februarie 2007, actionarii recapitalizand compania cu peste 100 milioane lei, declara, pe 3 ianuarie, pentru NewsIn, administratorul special al Ardaf, Radu Cocea.

Actionarii Ardaf au decis, pe data de 15 noiembrie 2006, majorarea capitalului social al companiei cu suma de 100 milioane lei, prin aport in numerar, prin emiterea a un miliard de actiuni, subscrierea efectuandu-se la pretul de 0,1 lei/actiune.

Anterior, in perioada iulie - septembrie 2006, au fost programate alte doua majorari ale capitalului social al societatii de asigurari Ardaf, independente una fata de cealalta, una de 71,2 milioane lei, iar cealalta de 110 milioane lei, ambele esuate. in prima etapa a majorarii, actionarii Ardaf care aveau drept de preferinta la majorarea de capital cu 110 milioane lei, au subscris doar 8,6% din actiunile ofertei, iar in a doua etapa a majorarii de capital acompaniei Ardaf au fost subscrise 2,3 milioane de actiuni, echivalentul a numai 0,21% din numarul de actiuni oferite.

Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie.

`Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari`, se afirma in comunicatul CSA.

Societatea comerciala Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, intentioneaza sa-si vanda pe piata de capital, `cat mai curand si de indata ce va fi posibil`, pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la compania de asigurari Ardaf Cluj, potrivit Monitorului Oficial. Tender SA isi va vinde si actiunile noi dobandite ca urmare a majorarii capitalului social al Ardaf, potrivit deciziei luate luna trecuta de adunarea generala a actionarilor. `Momentan suntem interesati de redresarea financiara a societatii. Am varsat deja cota noastra la Aradaf,` a declarat pentru NewsIn, presedintele Tender SA. El a mai afirmat ca nu poate dezvalui cand va vinde participatia, dar exista discutii cu mai multe companii. `Totul este de vanzare, important este ca pretul sa fie corect`, a spus Tender.

Compania Tender SA, actionarul majoritar al Ardaf, a decis sa contracteze un imprumut de 56 de milioane de lei, plus cinci milioane de euro, pentru majorarea capitalului social al companiei de asigurari, potrivit reprezentantilor companiei. Adunarea generala a actionarilor a hotarat, pe 7 noiembrie 2006, ca rambursarea imprumutului contractat sa fie garantata prin actiunile existente la Ardaf, precum si prin cele dobandite in urma majorarii capitalului social.

La jumatatea lunii octombrie 2006, publicatia ceha Czech Business Weekly (CBW) relata, citand surse apropiate negocierii, ca PPF Investments, bratul investitional al grupului ceh PPF, este aproape de a incheia un acord pentru achizitia societatii SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA. Ovidiu Tender a negat, atunci, informatia, spunand ca nu se pune problema vanzarii Ardaf in acel moment. `Desi sunt mai multe solutii, nu se pune problema (n.red. - a vanzarii Ardaf) in acest moment`, a declarat, atunci, pentru NewsIn, Ovidiu Tender, adaugand ca `dupa 15 decembrie 2006 suntem dispusi sa vorbim cu cine este interesat de sectorul asigurarilor din Romania`.

Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, in trimestrul al treilea al anului 2006, pierderi de aproape 24 milioane lei (circa 6,8 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 42,5 milioane lei (12,04 milioane euro).

In primele noua luni ale anului 2006, Ardaf a inregistrat pierderi in valoare de 106,43 milioane lei (30,15 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 155,14 milioane lei (43,94 milioane euro). Prin comparatie, in primele noua luni ale anului precedent, 2005, Ardaf a inregistrat un profit net de 557.629 lei (circa 157.000 euro) si un volum de prime brute incasate de 182,67 milioane lei (51,45 milioane euro).

Sursa: www.wall-street.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor