Creditele de nevoi personale au fost cele mai cautate servicii bancare anul trecut, arata un studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Consulting. De altfel, setea de credite a fost puternica si in 2006: aproape 40% dintre cei chestionati au aratat ca au contractat in 2006 un credit, in timp ce mai putin de 22% au ales sa economiseasca o parte din fondurile disponibile.
In ceea ce priveste contractarea de credite, imprumuturile pentru nevoi personale cu garantii reale (home-equity) conduc detasat: 22,4% dintre cei chestionati au ales un astfel de produs. Pe locul urmator se situeaza creditele de consum, cu peste11% dintre optiunile de achizitie. La polul opus se situeaza creditele imobiliare/ipotecare, produse care au fost contractate de numai 2,1% dintre persoanele intervievate. Persoanele chestionate au fost selectate din mediu urban, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Aproape 63% dintre subiecti au aratat ca nu au contractat anul trecut niciun credit.
In ceea ce priveste alegerea produselor de economisire, depozitele bancare raman in top. Aproape 10% dintre persoanele chestionate au indicat aceasta alternativa de plasament. In cadrul depozitelor, conturile in lei sunt majoritare.
Pe locul urmator se situeaza investitiile in fonduri de pensii. Acestea sunt de fapt produse de asigurare de viata cu renta viagera, vandute in prezent sub denumirea comerciala de `pensii private`.
Aproape 6% dintre subiecti au ales investitiile imobiliare ca alternativa de plasare a fondurilor excedentare. Desi Bursa de la Bucuresti a adus castiguri bune in ultimii ani, plasamentele in actiuni raman, alaturi de cele in obligatiuni, destul de nepopulare - numai 1,1% dintre cei chestionati au ales aceste alternative.
Plasamentele in fonduri de investitii au fost alese de 1,6% dintre respondenti. De altfel, bancile au inceput abia anul trecut sa promoveze mai agresiv aceste produse ca alternative la depozitele clasice. Mai multe banci din sistem au creat societati de administrare de fonduri, iar unii jucatori au lansat chiar campanii de promovare a lor, in combinatie cu depozite clasice, la care ofereau insa dobanzi atractive.
Persoanele cu venituri importante (patroni si manageri) precum si cei cu studii superioare au aratat un apetit mai puternic pentru economisire: aproape 20% dintre acestia au realizat depozite bancare anul trecut. In randul managerilor, investitiile imobiliare au fost chiar cea mai frecvent utilizata metoda de plasare a fondurilor, fiind aleasa de 19,9% dintre acestia, fata de 19,1% care au ales depozitele bancare.
Un articol de: Liviu Chiru
Sursa: www.zf.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...