Pretul titlurilor bancii austriece Erste Group Bank(EBS) la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 4,8% in ultimul an, miscandu-se mai incet decat indicele BET, care a crescut cu 13,1%, se arata intr-o analiza a firmei de brokeraj Tradeville.
Cresterea de pret la bursa locala este putin mai mica decat cea de la Bursa de Valori din Viena, unde pretul titlurilor EBS a crescut cu 5,5%, in timp ce indicele ATX (din componenta caruia face parte) a scazut in ultimul an cu 1,9%.
Date fiind rezultatele raportate la jumatatea anului 2010 de banca analizata, Tradeville estimeaza o crestere a venitului net bancar EBS cu pana la 5%, o diminuare a cheltuielilor generale si administrative cu 1-2% si o crestere a costului net al riscului de credit cu 20-25%. Firma de brokeraj estimeaza, de asemenea, acordarea de dividende in cuantum de 0,65 euro/actiune si 8% din valoarea nominala pentru titlurile de participatie.
Ca si in cazul celorlalte banci listate la BVB, in primul semestru din 2010, rezultatul financiar al Erste Group Bank a fost influentat de cresterea cheltuielilor cu provizioanele specifice de risc de credit.
"Costului net al riscului de credit s-a majorat cu 21,5%, intr-un ritm mai scazut decat in anul precedent, insa costurile de risc aferente imprumuturilor catre client. Ca urmare a cresterii veniturilor operationale cu 4,1% si diminuarii costurilor cu 3,2%, Erste Group Bank a obtinut un profit net (dupa standardele IFRS de raportare) de 471,9 milioane euro, mai mic insa cu 4.1% fata de S1 2009. Costul net al riscului de credit a crescut, cu 21,5%, cel mai mic procent intre bancile listate la BVB, iar estimarea emitentului pentru intregul an este de mentinere a acestuia, ca valoare, la nivelul celui din 2009", se arata in comunicatul Tradeville remis Ziare.com.
Datele mai arata ca banca a realizat cel mai bun raport cost/venit, de 48,8%, din istoricul sau, insa cel mai ridicat intre bancile listate la BVB. Evolutia bancii a fost completata de trecerea testului de stres al Uniunii Europene, in luna iulie.
Dinamica si structura activului EBS din primul semstru s-au caracterizat prin cresterea creantelor catre institutiile de credit cu 24,9% fata de sfarsitul anului 2009 in special pe seama majorarii tranzactiilor repo cu Banca Nationala a Cehiei si cresterea investitiilor in valori mobiliare cu 5,9%, in timp ce createle asupra clientelei au crescut marginal (cu 1,4%) si pe seama volatilitii ratelor de schimb din ECE.
Datele Tradeville arata ca Erste Bank a inregistrat un nivel confortabil de capitalizare si solvabilitate la sfarsitul semstrului intai, rata de solvabilitate (calculata ca raport intre fondurile proprii si suma activelor ponderate la risc) fiind 12,9%, in crestere de la 12,7% in 2009. Nielul este similar cu nivelul sistemului bancar austriac, situandu-se cu mult peste nivelul minim reglementat de 8%.
Cea mai redusa valoare a acesteia din trecutul recent, de 9,8%, a fost inregistrata in 2008, imbunatatirea ulterioara realizandu-se pe seama cresterii capitalurilor proprii in 2009.
Depozitele, sursa de finantare
Depozitele atrase de la companii si populatie au constituit principala sursa de finantare a activelor, raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase fiind supraunitar, 1,12 in primul semestru din 2010, in scadere de la 1,15 la sfarsitul anului 2009, dar pastrand aceeasi evolutie semestriala ca in perioada anterioara. Cresterea depozitelor atrase a determinat o crestere a creditelor, dar mai ales a investitiilor in valori mobiliare.
Totodata, la 30 iunie, structura creditului era echilibrata, fiind formata de 48% catre clienti locali si 52% catre clienti straini. Comparativ cu sfarsitul anului 2009, creditul catre sectorul public. a crescut diferentiat, cu 1,2% pe seama clientilor locali si cu 5,8% pe seama clientilor straini. Creditul catre sectorul public are o pondere de 4,4% in totalul creditelor acordate de banca.
Creditul neguvernamental al Erste Bank a inregistrat o scadere marginala (cu 0,5%) la nivelul persoanelor juridice, atat pe plan local cat si in strainatate, si o crestere la nivelul persoanelor fizice, cu 3,9% pe plan local si 3,5% in strainatate.
Analiza mai arata ca 57% din creditele neguvernamentale erau acortae companiilor si 43% din credite erau acordate populatiei. In functie de valutele in care au fost acordate, ponderea cea mai mare o au creditele in euro (63%), urmate de cele in monedele locale ale tarilor ECE (19%), franci elvetieni (13%), dolari (3%) si alte monede (2%).
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...