Pretul actiunilor Bancii Transilvania pe Bursa de Valori Bucuresti se va majora usor pana la sfarsitul acestui an, ajungand la 1,35 de lei/unitate, potrivit unei analize a firmei de brokeraj Tradeville.
In ultimul an, activitatea bancii a fost influentata de efectele crizei financiare internationae, pretul titlurilor sale crescand cu 14 la suta, miscandu-se mai putin decat piata, se arata intr-o analiza Tradeville, remisa Ziare.com.
In primul semetru din acest an, Banca Transilvania a obtinut o crestere a venitului net bancare net, comparativ cu perioada similara din 2009, de la 571,3 milioane de lei la 725,8 milioane de lei. Pentru sfarsitul acestui an, se estimeaza o crestere a venitului bancar net de la 1,293 de miliarde de lei la 1,472 de miliarde de lei.
"La nivelul venitului net bancar cresterea a provenit in principal din majorarea veniturilor nete din dobanzi, cu 64%. S-a manifestat o tendinta de crestere a marjelor de dobanda intre credite si depozite, atat pe componenta lei (8% in iunie 2010 pe segmentul populatie, un nivel dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior si 6.5% pe segmentul companiilor, nivel apropiat de cel practicat de banci cu un an in urma), cat si pe componenta in valuta (4% in cazul clientilor persoane fizice si 3% in cazul persoanelor juridice, niveluri ce depasesc cu peste 2% media dobanzilor aplicate in iunie 2009)", se arata in analiza Tradeville.
Pentru a-si imbunatati pozitia financiara, banca a recurs la strategii de crestere a marjelor de dobanda la lei si valuta, vanzare de active imobilizate si achizitionarea de titluri de stat.
De altfel, in primul semestru din 2010, Banca Transilvania a fost singura dintre cele listate care a obtinut, pe langa o crestere a venitului bancar, si o majorare a profitului net, de circa 3 ori, in urma ofertelor de restructurare a creditelor, solutii destinate beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile si produse noi.
In plus, analistii Tradeville considera scaderea calitatii portofoliului de credite drept una din cele mai importante vulnerabilitati a sistemului bancar romanesc.
"Se adauga povara suplimentara pe care trebuie sa o sustina debitorii care au contractat credite in valuta si nu sunt asigurati la riscul valutar. Intarzierea relansarii economice, costurile inca ridicate de creditare si manifestarea unei atitudini mai precaute a bancilor si a clientilor indica mentinerea actualelor tendinte pentru intregul an 2010", se arata in analiza.
Ponderea creditelor neperformante in total credite a crescut la 14.7% in decembrie 2009 si era 6.0% in iunie 2010 (pentru intregul sistem bancar 7.9%, respectiv 10.2%). Aceste evolutii au obligat banca, pe de o parte, sa procedeze la o crestere masiva a provizioanelor destinate acoperirii creditelor neperformante, iar pe de alta parte, sa adopte o pozitie de prudenta in acordarea de noi credite. In semestrul intai din 2010 costul net al riscului de credit a crescut cu 49%, generand o diminuare semnificativa a profitului net, au mai explicat analistii firmei de brokeraj.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...