ANALISTII: STERILIZAREA STRICTA ECHIVALEAZA CU RIDICAREA DOBANZII


Data: 28.09.2007

Angajamentul bancii centrale de a `exercita prin intermediul operatiunilor de piata un control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare in vederea intaririi rolului de semnal al dobanzii de politica monetara si reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare` echivaleaza cu o intarire a politicii monetare cu 0,9 puncte procentuale, apreciaza Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank. Laurian Lungu, macroeconomist al Cardiff Business School, spune ca banca centrala ar trebui sa aiba in vedere un Orizont mai larg de timp atunci cand isi fundamenteaza deciziile privind politica monetara, iar contextul actual de inflatie ar fi cerut o inasprire a conditiilor monetare inca de acum.

`Avand in vedere presiunile inflationiste din urmatoarea perioada, BNR ar fi trebuit sa fie mai anticipativa, iar o majorare a dobanzii de politica monetara, chiar si cu 0,25 puncte procentuale, ar fi fost justificata. Presiunile exista si sunt in crestere, mai ales in conjunctura actuala de pe pietele internationale`, comenteaza Lungu.

Si analistii BCR, care vad inflatia anuala la peste 5% si in septembrie si in octombrie, apreciaza ca inflamarea presiunilor inflationiste ar fi cerut chiar o majorare a dobanzii de politica monetara, insa BNR s-a abtinut avand in vedere ca o asemenea miscare ar fi pus din nou presiune pe aprecierea leului, deteriorand si mai mult competitivitatea externa a exporturilor. `BNR a a ales sa sacrifice perspectiva de inflatie pe termen scurt in favoarea balantei comerciale`, comenteaza Melania Hancila, analist al BCR.

Laurian Lungu afirma ca probabil BNR isi motiveaza decizia de mentinere a dobanzii de politica monetara prin faptul ca nu raspunde la socuri conjuncturale, cum ar fi seceta de anul acesta care a scumpit produsele alimentare si a alimentat inflatia. In schimb, cel putin contextul international incert ar fi trebuit sa faca abordarea BNR mai prudenta.

Ciprian Dascalu considera ca BNR a lasat neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii din cauza reaccelerarii creditului privat, mai ales a componentei in valuta. De asemenea, el crede ca in masura in care continua evolutiile negative legate de cursul de schimb si de efectele secetei, credibilitatea BNR va fi afectata.

BNR apreciaza ca perspectivele pe termen scurt in ceea ce priveste inflatia s-au inrautatit pe fondul prelungirii impactului secetei asupra preturilor produselor alimentare si datorita incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb al leului.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, anticipeaza ca BNR nu va mai lasa dobanzile sa scada. Un efect concret al schimbarii politicii de sterilizare a bancii centrale va fi asadar scumpirea creditelor in lei (in special ipotecare), care au ca baza de pret o rata de dobanda de pe piata monetara interbancara (BUBOR).

Anghel crede ca o crestere de dobanda ar fi avut un impact asupra cursului in sensul temperarii tendintelor de depreciere, insa chiar si in absenta acesteia este posibil sa asistam la o usoara apreciere a leului avand in vedere ca lichiditatea este redusa pe piata locala.

Un articol de: Mihai Bobocea, Razvan Voican

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor