Ai restante la telefon? Nu poti lua credit!


Data: 24.08.2006

La finele acestei luni sau cel tarziu la inceputul lui septembrie, Biroul de Credit va incepe colaborarea cu unul din principalii operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca, astfel ca pachetul de informatii despre restantele populatiei va include si neplata facturii la telefon. Directorul Biroului de Credit, Serban Epure, si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul anului, institutia va primi informatii de la toti operatorii de telefonie mobila, dar si de la majoritatea celor de telefonie fixa.

Astfel, existand in baza de date a Biroului de Credit ca restantier la plata facturii telefonice, clientul risca sa nu mai poata primi nici credite de la banci, nici contracte cu alt tip de societate de pe piata financiara. `Desi fiecare operator are o baza de date care include rau-platnicii, problema care apare este imposibilitatea de a accesa informatiile detinute de ceilalti jucatori de pe piata. In acest sens, ei sunt principalii beneficiari ai colaborarii noastre`, a spus Ilie Mihai, presedintele Consiliului de Administratie al Biroului.

Raportul intocmit la cerere de catre Biroul de Credit cu privire la trecutul indatorarii persoanelor reprezinta doar o recomandare, care conteaza sau nu la dosarul solicitantului unui credit, in functie de optiunile bancii. Insa ar fi extrem de putine cazurile in care o banca s-ar incumeta sa imprumute un rau-platnic notoriu. Astfel ca, cel putin teoretic, chiar si cei care au o restanta de un singur leu risca sa plece cu mana goala de la banca.

`In general, romanii nu sunt rau-platnici, iar majoritatea restantelor au valoare redusa. Daca ar fi sa realizam un portret al rau-platnicului, acesta ar fi barbat, cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, din Bucuresti, care a contractat un credit de consum de valoare medie`, a precizat Serban Epure.

Bancile nu s-au inghesuit insa sa ofere informatii pozitive despre clienti, desi o astfel de baza de date este o mina de aur pentru sistemul de creditare, reprezentand, practic, publicul tinta al activitatii lor. `Doar un sfert din societatile cu care avem contracte ne-au furnizat si astfel de date, in total despre un milion de clienti, ceea ce reprezinta extrem de putin din potentialul pietei. De aceea, rog bancile sa renunte la aceasta retincenta, pe care, personal, nu o inteleg`, puncteaza seful Biroului.

Peste 245.000 de restantieri la banci figureaza in evidentele Biroului de Credit

Peste 245.000 de persoane figurau, la sfarsitul lunii iulie 2006, in evidentele Biroului de Credit, cu datorii neachitate la una sau mai multe banci, conform datelor prezentate miercuri de directorul general al institutiei, cu prilejul marcarii a doi ani de activitate.

Valoarea totala a restantelor in lei si valute este de peste 238 milioane lei RON (echivalent), a precizat Serban Epure. El a aratat ca volumul restantelor a crescut aproape constant fata de septembrie 2004, cand se cifra la 150 milioane RON, insa ritmul a fost mai lent decat cresterea volumului creditarii in aceeasi perioada.

La sfarsitul lunii iulie 2006, 209.147 persoane aveau restante la o singura banca, 29.514 la doua banci, 5.236 la trei banci, 1.091 la patru banci, 270 la cinci banci, 55 persoane erau restantiere la 6 banci, 24 la sapte banci, iar sase persoane la opt banci.

`Vedeta` restantierilor din Romania este o femeie din Bucuresti care avea restante la 20 de credite la 14 banci, valoarea totala fiind de 25.000 RON. Cea mai mare restanta in euro o avea un barbat din judetul Ilfov - 180.000 euro pentru un credit imobiliar.

Un barbat din Bucuresti are cea mai mare restanta in lei - 480.000 RON, iar un barbat din Constanta are cea mai mare restanta in dolari - 200.000 dolari. In evidentele Biroului de Credit figureaza si cateva sute de persoane cu restante de numai un leu.

Conform directorului general al Biroului de Credit, portretul rau-platnicului din Romania arata in felul urmator - barbat de 35-39 ani, din Bucuresti, care are un credit de consum de valoare mica.

Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele de consum (circa 80 la suta), urmate de cardurile de credit, descoperirile de cont si creditele ipotecare.
Cei mai multi restantieri sunt din grupele de varsta 35-39 ani si 25-29 ani, in principal din Bucuresti, Prahova, Iasi, Constanta, Hunedoara si Cluj, cei mai putini fiind din Salaj, Covasna si Harghita.

Circa 60 la suta din restantieri sunt barbati, iar cele mai multe restante - 233.830 sunt sub 1.000 RON, in timp ce peste 10.000 RON sunt numai 1.245 restanti.

Biroul de Credit a inceput sa functioneze in august 2004 si centralizeaza informatia negativa despre clientii bancilor care au restante mai mari de 30 de zile sau au comis fraude. In prezent la acest sistem participa 23 de banci (96 la suta din sectorul de retail), patru societati de credite de consum, o societate de asigurari si o societate de leasing, care transmit date negative.

Pana in prezent, Biroul a eliberat 6,8 milioane rapoarte de credit la solicitarea bancilor si celorlalti membri, a precizat presedintele Consiliului de Administratie al institutiei.


Sursa:
Bloombiz

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor