"Nu ar fi corect sa trecem la un tip de socializare a pierderilor, sa le impartim intre toate tarile si la toate bancile. Normal ar fi ca bancile care n-au primit nimic in criza de la stat, sa nu plateasca nimic", a declarat luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Daca se va ajunge la concluzia ca trebuie platita o suprataxa bancara in Romania, atunci sa se faca acest lucru cu "foarte mare atentie", a mai spus Vasilescu. Ideea supraimpozitarii bancilor europene a aparut in urma ajutoarelor primite de institutiile de credit cu active toxice din partea statelor bogate, pentru redresare financiara, utilizate, in unele cazuri, incorect.
In Romania, ideea supraimpozitarii bancare a fost reiterata luni de ministrul Mediului Laszlo Borbely, in cadrul unei conferinte de presa.
Adrian Vasilescu a declarat astazi pentru Antena 3 ca desi BNR nu are "o parere negativa, dar nici una pozitiva" despre o astfel de masura, in mod normal, ar trebui sa fie supraimpozitat doar profitul bancilor care au primit ajutoare din partea statului, iar in Romania nu au fost acordate astfel de ajutoare.
"Ideea de suprataxa a aparut cand statele au inceput sa pompeze bani in sistemul bancar, pentru a-l salva de criza. Apoi, au inceput sa le ceara bani inapoi. Vreau sa va spun ca in Romania nici o banca nu a incasat nici un ban de la stat", a spus Vasilescu.
"N-ar fi corect sa trecem la un tip de socializare a pierderilor, sa le impartinm in toate tarile si la toate bancile. Normal ar fi ca bancile care n-au primit nimic, sa nu plateasca nimic", a mai spus consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Antena 3.
El sustine ca masura supraimpozitarii bancare nu este bine-vazuta nici de Comisia Europeana.
"Nu prea stie nimeni exact ce inseamna aceasta supraimpozitare. Sunt mai multe modalitati despre care se discuta in Europa, insa nimeni nu stie exact cum sa o faca. Unii vorbesc de impozite pe profit, altii,- pe venituri...,"a spus Vasilescu.
"Tot ce pot sa va spun este ca la Comisia Europeana aceasta taxa nu este bine-vazuta, pentru ca toata lumea stie ca acesta taxa nu o vor plati bancile, ci clientii", a adaugat Vasilescu.
In plus, consilierul guvernatorului bancii centrale sustina ca nu trebuie sa impozitam bancile din Romania doar pentru ca acestea "fac profit", cand multe banci din lume se prabusesc.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...