Dobanzile si costurile creditelor acordate populatiei nu vor scadea semnificativ, in urmatoarele sase luni, si nici dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), considera analisti din piata bancara romaneasca.
`In urmatoarele sase luni, cel putin, nu cred ca este realist sa asteptam ca Banca Nationala sa scada dobanda. In cel mai bun caz, ea va ramane neschimbata si, in cel mai rau caz, ea va continua sa creasca`, a declarat analistul Radu Craciun (foto). Analistul apreciaza ca, in cazul in care BNR isi propune sa creasca dobanzile si deci costul creditelor, atunci bancile comerciale vor trebui sa se alinieze la acest lucru. Totusi, in opinia lui Radu Craciun, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor intra pe piata romaneasca si alte banci straine care vor veni cu oferte mai `agresive`. Conform analistului, preferinta romanilor, in ceea ce priveste creditele ipotecare, este pentru cele in valuta, de cele mai multe ori pentru creditele in euro, intrucat si tranzactiile pe pietele imobiliare sunt de obicei facute in euro.
In plus, Radu Craciun este de parere ca si impactul politicii BNR este mult mai mic pentru creditele in valuta. `Politica BNR are un impact mult mai mic pentru creditele in euro... pentru ca impactul presiunii monetare se manifesta in cazul instrumentelor denominate in lei`, a precizat Craciun.
Dar si in aceste conditii Radu Craciun considera ca dobanzile la euro sunt ridicate intrucat rezervele minime obligatorii cerute de Banca Nationala pentru pasivele in valuta sunt mult mai mari. `Nu cred ca ar trebui sa ne asteptam, de la 1 ianuarie 2007, la un impact de tip soc, care sa duca la o ajustare foarte puternica a dobanzilor`, a conchis Craciun.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, orice cetatean roman va avea posibilitatea sa acceseze orice fel de finantare, chiar si credite ipotecare de la filiale ale bancilor dintr-o alta tara membra a Uniunii Europene. Radu Craciun este de parere ca aceasta varianta nu va avea un efect de masa, in randul romanilor, intrucat informatiile in privinta potentialilor clienti sunt mai greu de obtinut decat in tara de origine, iar bancile sunt mai sceptice.
`Ma indoiesc ca apetitul bancilor straine pentru clienti aflati intr-o alta tara, in speta Romania in momentul de fata, va fi foarte mare, pentru ca orice banca, in momentul in care se hotaraste sa dea un credit, are niste criterii prin care isi cunoaste foarte bine, sau incearca sa cunoasca foarte bine, clientul caruia ii da acest credit. Informatiile pe care o banca, sa spunem, din Ungaria le-ar avea in legatura cu un eventual client roman persoana fizica, sau instrumentele pe care ea le va avea la dispozitie, ca sa recupereze pagubele produse de un rau-platnic, vor fi mai laborioase, mai dificile, mai greu de obtinut decat cele care stau la dispozitia unei banci romanesti`, a explicat Craciun.
Sursa: www.romanialibera.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...