ABN Amro acorda credite ipotecare la o dobanda competitiva


Data: 08.08.2006

ABN Amro nu este o prezenta agresiva a pietei bancare romanesti daca ne oprim doar la numarul locatiilor. Sucursale deschise in marile orase ale tarii si nu la fiecare colt de strada sau pe orice strada cu pretentii de bulevard. Chiar si la nivelul capitalei, banca nu exceleaza prin superioritate numerica. Locatiile in care bucurestenii pot consulta oferta bancii le numeri pe degetele unei singure maini.

Banca olandeza a ales sa puncteze si sa se detaseze de ceilalti competitori de pe piata prin alte elemente. Creditul ipotecar, spre exemplu, pare a intruni adeziunea multora, situandu-se in fruntea topurilor referitoare la creditele de investitii imobiliare oferite romanilor. Creditul se distinge printr-o dobanda avantajoasa, 6,95% la creditele in euro, respectiv 9,5% pentru imprumuturile in lei si o perioada de creditare de pana la 30 de ani.

O atmosfera placuta te invaluie inca de la intrarea in banca. Aglomeratia, cozile, statul in picioare, lipsa de interes a personalului pot fi trecute la capitolul `alte banci`.

Receptionera m-a indrumat cu amabilitate spre un consilier de credite. Despre creditul ipotecar aflu ca se acorda pe o perioada maxima de 30 de ani. Asadar primeste mai multe bile albe, decat sa zicem, creditele a caror perioada de acordare este de 25 sau de 28 de ani. Consiliera pluseaza si mai aduce un argument, care pentru unii ar putea fi hotarator. Dobanda la creditele contractate in moneda europeana este de 6,95%. Ati spune ca exista pe piata si dobanzi ceva mai mici si nu veti gresi cu nimic. Dobanzile mai mici se pot pierde insa in avalansa comisioanelor care se precipita spre solicitantul de credit de cum acesta pune piciorul in banca respectiva. Asadar, o parte din dobanda se poate regasi intr-unul sau altul dintre comisioane. De comisioane, nu scapati insa nici in cazul ABN Amro.

Revenind la ABN Amro, suma maxima care poate fi imprumutata este una dintre cele mai mari de pe piata creditelor intrucat dobanda se situeaza la un nivel multumitor. La un venit de 3000 RON pe familie, consiliera mi-a spus ca as putea contracta un credit in valoare de 49600 EUR, cu o perioada de creditare nu de 30, ci de 25 de ani. Bucuria de pe fetele celor care s-ar gandi ca au dat in sfarsit peste creditul perfect se poate stinge treptat cand li se precizeaza una dintre conditiile de acordare. La intrebarea `La ce fel de firma lucrati?` , raspunsul care va multumi banca va fi ` O firma cu peste 7 angajati si cu o cifra de afaceri mai mare de 500.000 EUR`. Evident, va trebui si sa probati acest lucru. ABN isi selecteaza astfel clientii dintr-o anumita zona a economiei. Ideal ar fi sa lucrati la firme mari, multinationale unde numarul angajatilor depaseste lejer suta. Iar cifra de afaceri este de domeniul milioanelor. De euro. Daca nu, puteti continua sa ascultati consilierul in timp ce va prezinta si celelalte costuri ale creditului si sa sperati ca o companie straina va va cumpara firma la care lucrati sau ca veti deveni in scurt timp angajatul unei multinationale.

La acordarea creditului se platesc 120 EUR, un fel de comision de analiza. Dupa ce creditul implineste un anisor de la contractare veti incepe sa platiti si comisionul de administrare de 1,2%. In primul an rata va fi ceva mai mica, in jur de 378 EUR pentru un credit de aproape 50.000 EUR. In al doilea an, rata va atinge punctul maxim, 417 EUR deoarece incepe sa fie perceput comisionul de administrare.
Comisionul este inclus in rata, iar valoarea lui va scadea de la an la an intrucat se aplica la soldul creditului. Prin urmare, rata va inregistra o evolutie descendenta, cu condita ca dobanda sa nu cunoasca majorari considerabile.

Am fost sfatuita sa inchei asigurarea de viata prin intermediul bancii, in caz contrar platind un comision de administrare mai mare. Daca asigurarea de viata nu este incheiata la Aviva, comisionul de administrare este de 1,5%. Si daca tot am ajuns la asigurare, aceasta se stabileste in functie de varsta solicitantului de credit. Daca aveti sub 30 de ani, veti plati o asigurare de viata de 0,040%, inclusa in rata.

Rambursarea anticipata are prevazut un comision destul de mare. 4% din suma rambursata anticipat veti plati daca va veti hotari sa nu va apuce pensia cu acest credit sau daca gasiti o oferta mult mai atractiva la o alta banca pe parcursul derularii creditului si vreti sa mutati creditul la acea banca. Banca si-a luat insa masuri de siguranta si descurajeaza cumva acasta stramutare prin comisionul de 4%.

Intarzierea la plata ratelor atrage sanctiuni dure. Veti avea de platit 10% din valoarea ratei intarziate, minimum 15 EUR.

Daca ati inceput sa va faceti un calcul asupra costurilor totale ale creditului, presupunand ca indepliniti cerinta bancii in privinta firmei la care lucrati, si ati ajuns la capitolul evaluare locuinta, banca vine cu o veste buna. Evaluarea locuintei se plateste de ABN Amro.

Banca puncteaza si la capitolul de promovare a produselor si serviciilor. La plecare am primit un dosar care continea graficul de rambursare a creditului, diverse materiale promotionale, precum si o carte de vizita a consilierei.

Sursa: Ghiseul Bancar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor