Cifra alarmanta de 1.700 miliarde euro avansata drept expunere a bancilor occidentale in Europa de Est este exagerata, o suma mult mai relevanta fiind datoria pe termen scurt, de 130 miliarde dolari a regiunii.
Statele noi membre UE au fost puse sub presiune in ultima luna, deoarece presa internationala s-a hazardat sa avertizeze in privinta dezechilibrelor economice din regiune, sugerand ca zona s-ar putea dovedi "subprime-ul Europei" pentru unele banci din zona euro.
Mai multe ziare au citat datele prezentate de Banca Reglementelor Internationale, aratand ca totalul expunerilor bancilor straine si subsidiarelor acestora in Europa de Est se ridica la 1.700 miliarde euro.
Cu toate acestea, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) spune, intr-o scrisoare adresata publicatiei Financial Times, ca aceasta suma reprezinta bilantul contabil total al bancilor straine din regiune, nu expunerea ca datorii.
"Comparatia este lipsita de sens. O masura mult mai relevanta a nevoii de refinantare este datoria externa pe termen scurt, pe care sectorul bancar din regiune o are fata de creditorii straini", afirma Eric Berglof, reprezentantul BERD.
El a adaugat ca, excluzand Rusia si Kazahstan, care pot conta pe resursele proprii, datorita anilor in care au livrat petrol la preturi ridicate, datoria pe termen scurt a sectoarelor bancare din regiune catre creditorii straini se ridica la aproximativ 130 miliarde dolari, din care mai mult de jumatate este datorie a subsidiarelor catre bancile-mama.
Temerile privind regiunea s-au concentrat, pana in prezent, asupra nevoilor de finantare externa, care sa le mentina ritmul mai accelerat de crestere economica fata de statele occidentale, mai dezvoltate, insa este inca neclar despre ce sume este vorba, scrie Reuters.
Economistii sunt convinsi ca multe dintre statele din zona vor suferi contractii ale economiilor in acest an. Chiar si cele mai bune scenarii prevad cresteri reduse in cazul celor mai performante economii din regiune.
BERD, FMI si Banca Mondiala au solicitat bancilor occidentale din state precum Austria, Italia, Franta sau Suedia sa continue sa-si sprijine subsidiarele din zona. Miercuri, seful Unicredit, cea mai mare banca din Europa de Est, a spus ca grupul italian isi va sustine subsidiarele din regiune, declaratii care au fost facute anterior si de reprezentanti ai Erste sau Raiffeisen.
Comentariile lui Berglof sunt intarite de un studiu al Institute of International Finance (IIF), o asociatie de companii care ofera servicii financiare, cu 400 de membri al nivel global.
Acesta subliniaza de asemenea ca suma de 1.700 miliarde este inselatoare si ca o contractie a fluxurilor de capital privat catre Europa emergenta, vazuta ca principal risc pentru sistemul bancar si pentru bancile occidentale, ar fi probabil limitata la Rusia si Ucraina.
IIF spune ca situatia in regiune nu este atat de rea cat este prezentata.
"O mai mare diferentiere intre statele din regiune si analiza fluxurilor de capital din ultima vreme, precum si a gradului de indatorare sugereaza ca situatia in cazul multora dintre statele in cauza este substantial mai buna decat se percepe la modul general", arata specialistii de la IIF.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...